Posteleinsoep

Postelein

Postelein

ingrediënten(voor ca. 4 personen):

  • 1 busseltje postelein (200 gram)
  • 2 dunne stengels prei
  • 1 grote ui
  • 1 flinke teen look
  • 1 middelgrote aardappel
  • 1 liter water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 3 blaadjes laurier
  • een handvol verse tuinkruiden (takjes tijm, takjes rozemarijn, peterselie, lavas)
  • zeezout, (chili)peper en een snufje nootmuskaat
  • scheutje olijfolie

bijzondere benodigdheden:
staafmixer of blender

instructies:
Snijd de ui in grove stukken en snipper de look fijn. Haal de bovenste toppen van den prei, snij de rest van de stengels in ringen en spoel deze zorgvuldig in een vergiet. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Was de postelein.

Verhit op een hoog vuur een grote kookpot met een scheutje olijfolie. Bak daarin de ui en de look goudbruin met eventueel wat chilipeper. Voeg de prei toe met een schepje zout en laat verder stoven. Voeg nu de aardappel toe en tenslotte de postelein, maar hou nog een paar blaadjes apart voor garnering bij het opdienen. Roer nog eens om alvorens het water, de bouillonblokjes en de kruiden toe te voegen. Dek af en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, draai het vuur dan laag en laat nog vijf tot tien minuutjes verder pruttelen tot de aardappel gaar is.

Draai het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen. Vis de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit het water. Mix de soep met behulp van een staafmixer of een blender voor een extra fijne structuur. Voeg verder peper, zout, nootmuskaat en tuinkruiden toe naar smaak. Serveer met enkele blaadjes postelein.

Reacties zijn gesloten.